Voetstappen

Voetstappen worden op verschillende magisch-religieuze manieren geïnterpreteerd. In een lied uit Wit-Rusland staat:

"waar hij loopt op blote voeten
daar staat het zaad dicht
en waar hij kijkt
daar kiemt het zaad"

De voeten en voetafdrukken worden op verschillende manieren weergegeven: alleen of in paren, omlijnd of volledig uitgehold, met 'schoenen' of als blote voeten met tenen, maar anatomisch gezien altijd correct.

voeten

Anatomisch correcte voetstappen van de rots van Litsleby. Foto © Ellen Meijer

In een aantal gevallen bestaan de voetafdrukken uit geïsoleerde paren die min of meer willekeurig op de rotsen zijn geplaatst, maar er zijn ook voorbeelden te vinden waarbij meerdere paren bij elkaar zijn geplaatst en zo de indruk geven dat er over de rots wordt gelopen.

voeten

De voetstappen lijken over de rots te lopen. Foto © Tanums Hällristningsmuseum Underslös.

Meer foto's van deze rots vindt u hier

Het is mogelijk dat deze afbeeldingen waren bedoeld als de voetafdrukken van een god, die men zelf niet mocht afbeelden. Door de voetstappen van de god af te beelden, kon zijn aanwezigheid toch worden bewezen.

Op een aantal panelen wordt, door een samenspel van afbeeldingen, de indruk gewekt dat de voetstappen toebehoren aan de zonnegod. Bij Fossum zijn bijvoorbeeld twee voetstappen direkt naast een zonneschijf geplaatst, terwijl net onder de voeten een schaalkuiltje is aangebracht (dat wel wordt gezien als een benadrukking van de vruchtbaarheid?).

voeten

De voetstappen van Fossum staan direct naast een zonsymbool. Foto © Ellen Meijer

Andere voeten worden weergegeven als een onderdeel van het menselijk lichaam en zijn meestal één kant op gedraaid zodat de lengte van de voet te zien is. Deze voeten tonen weinig detail en lijken geen bijzonder belangrijk deel van de gehele menselijke figuur te vormen. Er is niet veel bekend over de schoenen uit de Bronstijd, maar het is mogelijk dat men lederen sandalen of houten klompschoenen droeg.

voeten

Nachtfoto van de voetstappen van Balken. Foto © Ellen Meijer

Met uitzondering van de 'rood' ingekleurde afbeeldingen, zijn alle foto's gemaakt tijdens de documentatieweek georganiseerd door Tanums Hällristningsmuseum Underslös / Scandinavian Society for Prehistoric Art. De copyright berust bij deze organisatie.
Onze dank gaat dan ook uit naar Tanums Hällristningsmuseum Underslös voor het mogen gebruiken van de foto's.

Terug naar boven