Tanums Hällristningsmuseum

Museum

Tanums Hällristningsmuseum Underslös is een niet-commercieel onafhankelijk instituut dat wordt beheerd door de Scandinavian Society for Prehistoric Art.

De hoofdactiviteit van het museum is de documentatie en registratie van de fascinerende rotstekeningen uit de Scandinavische Brons- en IJzertijd om ze zo toegankelijk te maken voor zowel de wetenschap als de geintereseerde leek. Het museum en de stichting zijn volledig afhankelijk van giften en lidmaatschappen en al het werk wordt gedaan door vrijwilligers.

Maar het museum biedt meer:

  • Een mooie expositie over de rotstekeningen met, indien gewenst, een rondleiding in meerdere talen.
  • Excursies naar de verschillende ingekleurde en niet-ingekleurde panelen, ook 's nachts. Het is een onvergetelijke ervaring om de rotstekeningen te zien bij het licht van een zaklamp.
  • Informatie over de bekende en minder bekende panelen.
  • Verkoop van boeken, publicaties, afwrijvingen en foto's.

Geschiedenis

Tanums Hällristningsmuseum Underslös is in 1952 opgericht door Fred Gudnitz. Gudnitz was een Deense kunstenaar die veel pionierwerk heeft verricht om de rotstekeningen van Tanum bekend en geliefd te maken. In 1969 werd de Scandinavian Society for Prehistoric Art opgericht, waarna in 1970 de eerste editie van het jaarboek Adoranten werd uitgegegen. Een jaarboek dat tegenwoordig wordt erkend door wetenschappelijke faculteiten.

In 1978 werd het museum overgenomen door de Scandinavian Society for Prehistoric Art onder de bezielende leiding van Gerhard Milstreu. De internationale werkweek werd dat jaar voor het eerst georganiseerd en is nog altijd het enige instituut in Scandinavie dat een cursus biedt die zich richt op het documenteren van de rotstekeningen.

In de eerste periode lag de nadruk op het documenteren van specifieke afbeeldingen, zoals vrouwfiguren, boottypes en de afbeeldingen die tot op zekere hoogte konden worden gedateerd, zoals wapens, ploegen e.d. Door de toenemende verwering is men in 1988 echter begonnen met een systematische her-documentatie van alle complete panelen van Tanum. Een intensief en tijdrovend werk, want Tanum telt ruim 1500 panelen. Deze documentatie van de complete panelen is een bittere noodzaak omdat veel rotsen in een steeds sneller tempo verweren en een aantal zelfs volledig dreigen te verdwijnen.

Over de ruim 50 jaar van haar bestaan heeft het instituut zich ontwikkeld tot een wetenschappelijk documentatie-centrum met nationale en internationale erkenning. Het instituut beheert onder meer het archief van het Wereld Erfgoedgebied. Maar ook het in 2006 gestarte project SHFA (Svensk HällristningsForskningsArkiv - het zweedse rotstekening onderzoeks archief) heeft hier haar kantoor.

Voor meer informatie over het museum en haar activiteiten verwijzen wij u naar de website van Tanums Hällristningsmuseum Underslös. De site is Zweeds- en Engelstalig.

Terug naar boven