Wereld Erfgoed

In 1994 is het gebied rond Tanumshede aan de Wereld Erfgoedlijst toegevoegd. Op deze lijst staan de meest waardevolle schatten van de wereld. De rotsgravures van Tanum worden nu in één adem genoemd met de pyramides van Egypte, de Taj Mahal in India, de Acropolis in Athene, het Versailles in Frankrijk en de Toren van Pisa. Nergens anders in Europa bestaat een zo'n grote concentratie rotsgravures die zo essentieel, prachtig, divers en talrijk zijn, als in Bohuslän.

Deze lijst heeft tot doel deze bijzondere plaatsen te beschermen. De motivatie van Unesco om Tanum aan deze prestigieuze lijst toe te voegen was:

  • De rotsgravures van Tanum geven een uitstekend beeld van de kunst uit de Bronstijd.
  • De vele verschillende figuren in het Tanum gebied tonen de vele aspecten van het leven in Europa tijdens de Bronstijd.
  • De continuïteit van bewoning en cultivatie in het Tanum gebied zoals aangegeven in de rotskunst, de archeologische vondsten en het moderne landschap rondom Tanum vormen tezamen een fantastisch beeld van continuïteit, verspreid over 8000 jaar menselijke geschiedenis.

Werelderfgoed

Het gebied is ca. 45 km2 groot en bevat ongeveer 400 plekken met rotsgravures. In heel Bohuslän zijn tot nu toe zo'n 1.500 plekken met rotsgravures bekend. Nog ieder jaar worden er nieuwe rotsen gevonden, ook binnen het Wereld Erfgoed Gebied.

Tijdens de Bronstijd zag het gebied er echter heel anders uit. Het land was nog lang niet bekomen van de laatste IJstijd, toen er op het hoogtepunt een ca. 2 km dikke laag ijs op het land lag. Het gewicht van het ijs had het land zover naar onderen gedrukt, dat het in de Bronstijd nog zo'n 15 meter lager lag dan tegenwoordig.

Dat betekent dat alle (licht) gele gebieden op de kaart hierboven toen nog onder water lagen. De rotsen met afbeeldingen lagen dus aan of dichtbij de toenmalige kustlijn. De provincie Bohuslän bestond toen nog uit zeer veel grote en kleine eilanden.

De mensen bouwden hun huizen op de kale granieten rotsen en het weinige land dat intussen vrijgekomen was, werd gebruikt voor een eenvoudige landbouw en veeteelt. In veel gevallen staan de huidige boerderijen op dezelfde plek als in de Bronstijd. Het cultuurlandschap is nog vrijwel identiek aan die van de Bronstijd, alleen ligt het nu ca. 15 meter hoger.

Westkust

De huidige Westkust van Zweden. Zo ongeveer zal het er in de Bronstijd uitgezien kunnen hebben. Veel rotsige eilandjes, stukjes nieuw land en fjorden. Foto © Ellen Meijer

unesco embleem

Het Unesco embleem voor dit erfgoed symboliseert de gezamenlijke band tussen natuur en cultuur. Het binnenste vierkant symboliseert het door de mens gecreerde, de cirkel symboliseert de natuur en de wereld, zowel verbonden als afhankelijk van elkaar.

Terug naar boven